La versión de su navegador no está debidamente actualizada. Le recomendamos actualizarla a la versión más reciente.

Quan van acabar les falles de 1974, un grup de falles de –l’aleshores- anomenat Sector 12, pesnat que sempre es reunien en presentacions, partides de truc en harmonia, fallers, falleres, presidents, falleres majors, etc; van decidir que podrien unir-se legalment.

A una reunió mantinguda pels presidents, van vore que unint-se es podria tindre l’oportunitat de fer compres conjuntes; assistir a les respectives presentacions, organitzar campionats, concursos; en suma, moltes coses que individualment una comissió per si mateixa li seria més complex de fer.

Consultades les respectives comissions, es va decidir per unanimitat que al següent exercici, el 1974-75, naixeria una nova associació de falles, adoptant el nom d’Agrupació Falles Sector 12.

Els primers anys van ser difícils, doncs és sabut, que si és difícil entendre’s a una comissió, molt més ho era en un grup d’elles. Així i tot, es van organitzar campionats de truc, parxís, escacs, domino, es van adquirir els “trons de bac” conjuntament aconseguint preus més mòdics per a les comissions agrupades.

Així es va realitzar l’exaltació de totes les falleres majors agrupades, sent els actes cada volta més solemnes i grandiosos.

A partir dels últims anys 70, va tindre molt d’èxit el concurs de teatre en llengua valenciana, sent molt nombrosa la participació de les diferents comissions i l’assistència de públic en general.

A llarg de l’exercici de 1980 es va convocar el 1er concurs de cultura valenciana on la participació dels concursants va ser molt nombrosa i el resultat molt ajustat, donat l’alt nivell dels participants.

Les comissions es reunien cada volta en un casal diferent, presidides pels presidents de cada falla i les seues executives, però atenent als descontrols que regnaven per aquells temps en les falles, manca d’actes a les reunions, no tindre establides normes de convivència ni de funcionament, etc, es va plantejar realitzar uns estatuts legals, on quedés escrit mitjançant un articulat, tot allò relacionat amb funcionament de l’agrupació; així doncs, a l’any 1985, després de moltes deliberacions, van quedar aprovats els Estatuts de l’Agrupació de Falles Sector 12.

A l’exercici 1985-86, en assemblea general i per unanimitat, es va acordar canviar el nom de l’agrupació, passant a anomenar-nos Agrupació Falles Olivereta, acordant també canviar les insígnies acreditatives.

Es va aprovar per unanimitat atorgar la insígnia d’argent de l’Agrupació a les senyoretes i xiquetes que formaren part de les Corts d’Honor de les Falleres Majors de València.

Així mateix, en la mateixa assemblea, es va acordar concedir la insígnia d’or de l’Agrupació, a les senyoretes i xiquetes que foren Falleres Majors de València.

Per primera volta les falles de l’Agrupació es van concentrar al C. Santa Cruz de Tenerife, per a assitir conjuntament com a sector a l’ofrena de la Mare de Déu dels Desemparats.

En el següent exercici, 1986-87, es va crear en l’executiva l’àrea d’infantils per a organitzar teatre, parxís, dames, concursos de dibuix i altres festes al llarg dels exercicis següents.

En assemblea general i a proposta de l’àrea de festeigs es va acordar crear els premis d’activitat fallera de l’Agrupació per a les comissions que més participaren en les diferents activitats, sent un gran èxit.

L’acabada de crear àrea d’infantils va convocar el 1er concurs de dibuix infantil, realitzant-se als jardins de Montfort amb una gran assistència.

Les compres del “tro de bac” van ser realitzades aquell any per la totalitat de les comissions agrupades.

En aplegar l’exercici 1987-88, per a anar a l’ofrena i atenent que el sector està partit per l’Av. Del Cid, la concentració es va realitzar utilitzant els carrers de Santa Cruz de Tenerife i a la mateixa Av. Del Cid a l’alçada de l’antic Banc de l’Exportació.

En aquest exercici es van començar a fer reunions mensuals als casals per ordre d’antiguitat i de forma rotatòria. També es va aprovar en assemblea general, fer un regal conjunt a les Falleres Majors i que fóra una comissió la que pujara a l’escenari a lliurar-lo per ordre d’antiguitat a cada falla.

Atenent a la imminència del congrés faller per a realitzar el nou reglament, es va triar a Gabriel Gil Lozano, President de l’Agrupació, per a que representara a les comissions agrupades en la comissió organitzadora del congrés, així com a Eduardo Navarro de Tena, de la Falla Santa Cruz de Tenerife.

Les diferents comissions van triar els seus representants per a treballar junt als representants escollits en les ponències del congrés.

A l’exercici 1988-89, la delegació d’infantils va organitzar les primeres jornades infantils a l’antic mercat d’Abastos, fent concursos, jocs, clowns, play-backs, amb la presència de la Fallera Major de València i la seua Cort d’Honor. Eixe acte va finalitzar amb una gran revetlla per als majors.

En aquest mateix exercici, es va realitzar per primera volta un sopar de fraternitat al restaurant “El Pi del Vedat” de Torrent (L’Horta Sud). Es van realitzar els lliuraments de premis d’activitat fallera, campionat de truc, parxís, teatre, etc., així com les insígnies de coure i argent. Va finalitzar l’acte amb un gran ball.

L’any 88-89, l’ofrena a la Mare de Déu va estar passada per aigua; va ploure amb insistència i l’Agrupació va concertar autobusos per a traslladar als participants fins el centre de València.

Ja en l’exercici 1989-90, els representants de l’Agrupació al congrés faller, van tindre una destacada presència en la impulsió de noves propostes a l’articulat del nou reglament faller amb un caire molt innovador.

La II jornada Infantil al Mercat d’Abastos es va suspendre per ordre de la Junta Municipal d’Abastos, atenent al mal estat de conservació del sostre de l’antic mercat –encara per restaurar-

L’assemblea general va acordar comprar un regal per als presidents infantils de l’Agrupació de forma conjunta, i també a les Falleres Majors.

A l’exercici 1990-91, va destacar la finalització del congrés faller, amb el nou reglament, les propostes de l’Agrupació no van ser tingudes en consideració, sent titllades per alguns sectors fallers com a revolucionàries.

També es van donar els primers passos per a convertir l’Agrupació en Associació Cultural, per considerar-se més adequada eixa consideració atenent a les activitats que es realitzaven. També es van iniciar les tasques de redacció dels estatuts de l’Agrupació.

Per primera volta, una fallera va ocupar un càrrec important en la cúpula de la Junta Central Fallera; va ser Amparo Valle, membre de la nostra Agrupació la designada per a el càrrec de Delegada d’Infantils.

També i per primera volta, es va realitzar una cavalcada de Reis de l’Agrupació, fent el recorregut per totes les demarcacions de les comissions, sent un  gran èxit de participació i de públic. Es va comptar amb la col·laboració de la Junta Municipal d’Abastos i de la Policia Local de València.

En l’exaltació d’aquell any es va realitzar un “a propòsit faller”  interpretat per diferents fallers de les comissions agrupades, finalitzant l’acte amb un grandiós final de festa amb play backs.

Al llarg de l’exercici 1991-92, va entrar en vigor el nou reglament faller, tenint les Agrupacions reglamentada la seua participació en les sessions plenàries de la Junta Central Fallera, mitjançant els Presidents.

En assemblea de Presidents de Falles, la Junta Central Fallera, va plantejar la possibilitat de convocar un jurat d’estimació per als monuments de les falles, segons el que cadascuna hagués declarat com a preu de les seues falles plantades. L’anunci va ser polèmic i així ho van fer vore els diferents assistents a les assemblees, sent destacada la participació d’alguns dels presidents de les nostres comissions.

Per primera volta la sol·licitud per a les entrades de les exaltacions de les Falleres Majors de València van ser tramitades pels delegats de Sector i mitjançant l’Agrupació.

Durant l’exercici 1992-93, es van aprovar i modificar els estatuts en l’article referent a l’assistència de les assemblees generals, per la qual cosa, per a poder optar a les recompenses, calia –i cal- assistir a un mínim de 7 de les assemblees convocades.

Als exercicis 1993-94 i 1994-95, els concursos de play backs van agafant força, tant en infantils com en adults, sent cada volta més nombrosos els números interpretats.

La Cavalcada infantil de junta Central Fallera de l’any 1995 es va suspendre a causa del fort vent i a l’exercici següent l’Agrupació va obtindre el tercer premi de carrossa.

Al 1995, es va realitzar la festa del 9 d’octubre. Es va organitzar una volta ciclista per totes les demarcacions de les diferents comissions, paelles i er la vesprada, fira d’atraccions i jocs per als infantils; per la nit una discomòbil per als majors. Els mesos següents van estar dedicats als campionats de truc, dòmino, parxís i escacs així com als concursos infantils i adults de play backs.

A l’exercici 1996-97, vam tindre la gran alegria i el gran honor de tindre nomenada com a Fallera Major de València a Sandra Climent Jordà, fallera de Poeta Alberola - Totana. La primera volta que una de les nostres senyoretes aplegava a aquest càrrec.

En la següent assemblea, es va comptar amb la presència de la Fallera Major de València, Sandra Climent on va ser felicitada i se li va atorgar, com regulen els estatus de l’Agrupació la insígnia d’or que li va ser imposada el dia de l’exaltació de les Falleres Majors de l’Agrupació.

Es va acordar fer un sopar d’homenatge al Saló Olímpia d’Alboraia, amb la presència de tots els presidents majors i infantils i les falleres majors de l’Agrupació.

El sopar va ser molt emotiu per a Sandra, doncs el nombrós públic assistent la va rebre i tractar amb molt d’afecte. L’agrupació la va obsequiar amb un bonic regal com a record d’un any inesborrable per a ella, Sandra, per a sorpresa de tots, va anar obsequiant, un a un, a tots els presidents amb una foto seua i a les falleres majors amb un altre bonic detall.

Apleguem ja a l’exercici 1997-98 on va ser triat president Gabriel Gil, el qual va presentar un projecte d’Agrupació nou i que planejava la creació d’un grup de teatre, de balls regionals, de play backs, de tabalet i dolçaina, etc, així com organitzar setmanes culturals i també la realització del 25 aniversari de l’agrupació.

 

Directiva de cookies

Este sitio utiliza cookies para el almacenamiento de información en su equipo.

¿Lo acepta?